לך ירושלים

סיור 'לך ירושלים'

מדריך לסיור עצמאי בשביל הצפון – מורשת קרב

שביל הצפון של ירושלים הוא ציר תיירות מתחדש מצפון לעיר העתיקה המתחיל בשער שכם ועוקב אחרי דרך שכם ההיסטורית וסביבותיה. בשנים האחרונות 'ראשית ירושלים' – המרכז לסיורים ולימודי ירושלים פעלו להנגשת השביל פיזית ותודעתית והביאו אליו אלפי מבקרים בשנה שנדהמו מעושרו ומקבץ האתרים המרשים בו.

השביל מאגד בתוכו אתרי תיירות היסטוריים ותרבותיים שמהווים חלק חשוב בסיפורה של ירושלים: שער שכם, שכונת בתי ניסן ב"ק, אנדרטאות ואתרי מורשת קרב מימי מלחמת ששת הימים קברי המלכים, אמריקן קולוני, שכונת שמעון הצדיק, אנדרטת שיירת הדסה ועוד.

אופיו של השביל ומיקומו הגיאוגרפי מייצרים חיבורים בין מזרח למערב, בין האוכלוסיות השונות החיות בעיר ונותנים במה לנכסי  תרבות לא ידועים. במסלול שביל הצפון ניתן להיפגש עם היסטוריה יהודית, מורשת קרב ואתרים נוצרים.

לכבוד יום ירושלים המתקרב נצא במסלול זה לסייר בשביל הצפון- מורשת קרב.

נקודת פתיחה: גבעת התחמושת
נקודת סיום: שער האריות

הסיור עוסק, רובו בקרבות מלחמת ששת הימים באזור זה, אך מתייחס בשני מקומות גם לאירועי מלחמת העצמאות באזור. הסיור אינו כולל את אתר גבעת התחמושת.

צילום: ארנון בוסאני

1. מבואת הכניסה לגבעת התחמושת
אנו נמצאים במבואת הכניסה לאתר ההנצחה הממלכתי 'גבעת התחמושת'. האתר מנציח את חללי צה"ל במלחמת ששת הימים בירושלים ועוסק בזיכרון המלחמה ובמורשתה. מקור השם 'גבעת התחמושת' בתקופת המנדט הבריטי, שבה הוקם במקום מחסן תחמושת. בתקופה שבין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים (1967-1948), שבה הייתה ירושלים מחולקת בין ישראל לירדן, הפכה הגבעה למוצב צבאי ירדני, שהוקם סמוך לגבול שבין שתי המדינות.

הכניסה לאתר גבעת התחמושת, צילום: ארנון בוסאני

חלוקת ירושלים בין שתי המדינות הייתה תוצאת קרבות מלחמת העצמאות בעיר. בקרבות אלה, שחלק קטן מהם נזכיר במהלך הסיור, כבשה ירדן את חלקה המזרחי של העיר ואילו ישראל כבשה את חלקה המערבי, שבו התגוררה עוד לפני המלחמה מרבית אוכלוסייתה היהודית של העיר. ב-30 בנובמבר 1948 חתמו משה דיין, מפקד צה"ל בירושלים, ועבדאללה א־תל, מפקד הכוחות הירדניים בעיר, על הסכם הפוגה בקרבות. השניים סרטטו על מפת העיר את מיקומי כוחותיהם בזמן חתימת ההסכם. כמה חודשים אחר כך נחתם ברודוס הסכם שביתת הנשק בין ישראל לירדן. המפה שעליה ציינו דיין וא־תל את מיקומי כוחותיהם שימשה בסיס למפה שנקבעה ברודוס, ולפיה חולקה ירושלים בין המדינות. אף שחלקה המזרחי של ירושלים נשלט על ידי ירדן, היה מקום אחד שחרג מכך: הר הצופים, נותר מובלעת ישראלית בשטח ירדן, ובו כ-120 חיילי צה"ל, שהגיעו אליו לבושים כשוטרים בשיירה שעלתה אל ההר מדי שבועיים. מציאות זו, של חלוקת העיר בין שתי המדינות, הגיעה לקיצה בעקבות מלחמת ששת הימים. הרקע למלחמת ששת הימים קשור ליחסים שבין מדינת ישראל למדינות ערב מאז הקמת המדינה. כמה אירועים שהתרחשו בשנות ה-60 החריפו את מצב היחסים בין ישראל לסוריה ומצרים. ב-7 באפריל 1967 התרחשה תקרית אש גדולה בין ישראל לסוריה שבעקבותיה הכניסה מצרים כוחות גדולים לחצי האי סיני, ב-15 במאי 1967, יום העצמאות ה-19 של ישראל, ובכך שינתה את המצב שהיה בו מאז מלחמת סיני ונסיגת ישראל מחצי האי בעקבותיה. בימים הבאים סילקה מצרים את כוח האו"ם שהיה פרוש לאורך גבולה עם ישראל, גייסה את צבאה גיוס מלא, והודיעה על סגירת מיצרי טיראן שבדרום מפרץ אילת לשיט ישראלי. צעדים אלה איימו על מדינת ישראל ומשמעותם הייתה הכרזת מלחמה. בהנחיית ראש הממשלה לוי אשכול, ניסתה מדינת ישראל למנוע את המלחמה באמצעים דיפלומטיים, אך מאמצים אלו לא נשאו פרי. בהמשך נכנסה גם ירדן למעגל המלחמה. התרחשויות אלו הובילו לחרדה גדולה במדינת ישראל, ורווחה התחושה כי המדינה ניצבת בפני אסון כבד וסכנת השמדה. בעקבות כל זאת הוקמה, לראשונה בתולדות המדינה, ממשלת אחדות לאומית. מנחם בגין הצטרף לממשלת מפא"י, ומשה דיין מונה לתפקיד שר הביטחון במקום לוי אשכול שכיהן עד אז גם בתפקיד זה לצד היותו ראש הממשלה. לאחר שמוצו המאמצים הדיפלומטיים החליטה הממשלה על יציאה למלחמה כדי להציל את מדינת ישראל.

ב-5 ביוני בשעות הבוקר יצאו מטוסי חיל האוויר למבצע 'מוקד', שבו השמידו את יכולת הפעולה של חיל האוויר המצרי. זמן קצר אחר כך החלו קרבות קרקע בין ישראל למצרים. באותה עת פנתה מדינת ישראל לירדן באמצעות האו"ם בבקשה שלא תיכנס למלחמה. חוסיין לא נענה לבקשות ולאזהרות והחל לתקוף את ישראל. בצהרי אותו יום השתלטו הירדנים על ארמון הנציב שהוחזק על ידי האו"ם. בעקבות כיבוש ארמון הנציב הסמוך לעיר, שהייתה לו משמעות אסטרטגית ובשל החשש לגורל המובלעת הישראלית בהר הצופים, יצאו כוחות פיקוד המרכז למלחמה בירושלים.

שלוש חטיבות מילואים נשאו בעול הלחימה העיקרי בעיר: החטיבה הירושלמית (חטיבה 16), בפיקודו של אליעזר אמיתי, שלחמה בדרום העיר; חטיבת השריון הראל (חטיבה 10), בפיקודו של אורי בן ארי, שלחמה מצפון לכביש ירושלים-תל אביב ובחלקה הצפוני־מזרחי של ירושלים; וחטיבת הצנחנים 55, בפיקודו של מרדכי (מוטה) גור, שלחמה בצפון־מזרח העיר. מסלול סיורנו יעבור באזורי הלחימה של חטיבת הצנחנים, ולכן בה יתמקד סיפורנו. אתר ההנצחה שבפתחו אנו עומדים מנציח את לוחמי שלוש החטיבות במלחמת ששת הימים וכן את שני טייסי חיל האוויר שנפלו בסביבת ירושלים.

נצא מגבעת התחמושת ונפנה שמאלה (מזרחה), לאורך רחוב שרגאי, נחצה את כביש מספר 1 העירוני (שדרות חיים בר לב) ואת פסי הרכבת הקלה שלאורכו, נתקדם לאורך רחוב קלרמן עד למפגש עם רחוב דרך שכם.

2. שייח' ג'ראח – מבצעי יבוסי וקלשון
סיורנו עוקב בעיקר אחר קרבות מלחמת ששת הימים, אך באזור זה התרחשו גם אירועים חשובים במלחמת העצמאות, שהשפיעו על גורל ירושלים ועל תנאי הפתיחה של מלחמת ששת הימים. אנו עומדים בחלקה העליון של שכונת שייח' ג'ראח, שנוסדה בסוף המאה ה-19. שכונה זו, שבה נעבור בחלקו הראשון של סיורנו, הייתה בעלת חשיבות אסטרטגית לא רק במלחמת ששת הימים אלא גם במלחמת העצמאות. חשיבותה נבעה מכך שבה עוברת הדרך הראשית שחיברה את ירושלים עם האזורים שמצפון לה, כדוגמת רמאללה, שכם, ויתר ערי השומרון, שבהם הייתה אוכלוסייה ערבית גדולה וכוחות ערביים לוחמים, ובה עברה גם הדרך היחידה שקישרה את הר הצופים לירושלים. בהר הצופים הוקמו בתקופת המנדט הבריטי שני מוסדות חשובים: האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה.

עד מלחמת העצמאות התגוררו יהודים בשכונות שמעון הצדיק, נחלת שמעון ונחלת יצחק, הסמוכות לשייח' ג'ראח, אך בתחילת 1948 נטשו תושבי שכונות אלא את בתיהם בעקבות המצב הביטחוני הקשה ששרר בהן, שנבע משליטתה של שייח' ג'ראח עליהן. בשל חשיבות השכונה, שנבעה מן הדרכים שעברו בה, נעשו שני ניסיונות לכבוש אותה במלחמת העצמאות. שני הניסיונות הצליחו, ולוחמים יהודיים השתלטו על חלקים חשובים בשכונה, אך בשני המקרים נאלצו לבסוף לפנות את השטחים שבהם נאחזו בלחץ בריטי. כך, נותרה השכונה על כל חלקיה בידי ירדן עד למלחמת ששת הימים, שבה מתמקד סיורנו.

נפנה ימינה (דרומה) ברחוב דרך שכם עד מפגשו עם רחוב נששיבי.

שכונת נחלת שמעון, צילום: ארנון בוסאני

3. צומת בתי החולים
חטיבת הצנחנים 55 שבעקבותיה אנו צועדים כעת, לא הייתה אמורה להילחם בירושלים. בתקופת ההמתנה שלפני המלחמה נערכה החטיבה לצניחה באל־עריש שבצפון סיני ללחימה בחזית המצרית. אך בעקבות הצלחתו של מבצע מוקד של חיל האוויר והתקדמות כוחות הקרקע לתוך סיני, בטל הצורך במשימה זו והוחלט להעביר את החטיבה לירושלים. כפי שסיפרנו, ירושלים המערבית ספגה הפגזה עזה מן התותחים והמרגמות הירדניים ועלה חשש כבד לגורלו של הר הצופים. המשימה שהוטלה על החטיבה הייתה ליצור חיבור בין מובלעת הר הצופים לירושלים המערבית. לשם כך היה עליהם לפרוץ את הגבול באזור שכונות סנהדריה-בתי פאג"י, שבצפון ירושלים, לעבור דרך המוצבים הירדניים הסמוכים לגבול, כדוגמת בית הספר לשוטרים וגבעת התחמושת, לכבוש את שכונת שייח' ג'ראח, ובכך ליצור שליטה על כביש ירושלים-רמאללה העובר בשכונה זו ועל הדרך להר הצופים שעברה גם היא בשכונה ולאפשר חבירה למובלעת.
שלושת גדודי החטיבה: גדוד 66, גדוד 71 וגדוד 28 פרצו לירושלים המערבית סביב השעה 2:30, בלילה שבין 5 ל-6 ביוני, לאחר אש שריון ותותחים אל מוצבי האויב. הדרך בה צעדנו עתה הייתה הדרך שבה צעדו כוחות גדוד 66. גדוד 66 פרץ את הגבול סמוך לבית הספר לשוטרים וכבש את המוצב הירדני שם ואת גבעת התחמושת לאחר קרבות קשים ומלאי גילויי גבורה והקרבה. כוחות אחרים בגדוד הגיעו לצומת שבו אנו נמצאים כעת. הכביש שבו אנו עומדים – ששמו דרך שכם – כשמו כן הוא: זה הוא, כאמור, הכביש המחבר את ירושלים עם רמאללה, שכם וערי השומרון, שבהן היו ריכוזים ערביים וירדניים, ולכן ההשתלטות עליו וניתוקו היו חלק חשוב במשימות הגדוד. כוחות הגדוד השתלטו על בתי החולים הסמוכים לנו (ממזרח), ואף גילו בהם חיילים ירדניים מחופשים לחולים ולאנשי צוות רפואי.

מלון אמבסדור שנמצא כמה עשרות מטרים מאיתנו, במורד הרחוב, ולידו נחלוף עוד מעט, היה קצה הגזרה של גדוד 66. כפי שנראה בהמשך הסיור, המלון שולט לא רק על דרך שכם שבה אנו עומדים, אלא גם על הדרך היחידה שעלתה מירושלים להר הצופים (הנקראת היום: דרך הר הזיתים), ולכן הייתה לו חשיבות כפולה. לאחר פריצת הגבול וההתקדמות מזרחה הגיעו כוחות הגדוד גם למלון זה. בכך השלים הגדוד את משימתו ליום זה של הקרבות.
על הפלוגה שנכנסה אל המלון פיקד גיורא אשכנזי. עם כניסתם למבנה עמד גיורא בתוקף על כך שאיש מחייליו לא יחשוב על נטילת שלל מהמלון, והבהיר שהדבר יכתים את משימתם. למחרת, נהרג גיורא על רכס הר הזיתים, סמוך למוצב הירדני אוגוסטה ויקטוריה.

מימין: בית חולים סנט ג'ורג' לעיניים, צילום: ארנון בוסאני. משמאל: מלון אמבסדור, צילום: ארנון בוסאני

נמשיך להתקדם בדרך שכם (ההולכת ומתעקלת) עד לצומת שבו נפגשת דרך שכם עם דרך הר הזיתים. נחצה את הכביש בזהירות ונעצור ליד האנדרטה לחללי שיירת הדסה.

4. אנדרטת שיירת הדסה
במהלך מלחמת העצמאות הייתה ירושלים העברית נתונה במצור, בשל העובדה שהכבישים שחיברו אותה לשפלה נחסמו על ידי הערבים. כפי שסיפרנו בתחנה הקודמת, הר הצופים היה נתון במצור נוסף על המצור הכללי שהוטל על ירושלים, מכיוון שהדרך היחידה שחיברה אותו לירושלים העברית, הנקראת היום דרך הר הזיתים, עברה כאן, בשכונת שייח' ג'ראח הערבית. באותה עת כבר לא התגוררו יהודים בשכונת שמעון הצדיק הסמוכה לנו, שכן השכונה ננטשה בתחילת שנת 1948. כדי להגיע אל ההר ואל מוסדותיו היה צורך לנסוע בשיירות עם רכבי ליווי צבאיים.

בד' בניסן תש"ח, 13 באפריל 1948, הייתה אמורה לעלות אל ההר שיירה גדולה ובה למעלה ממאה נוסעים, רבים מהם עובדי המוסדות שעל ההר. ערב יציאת השיירה הבחינו תצפיות משכונת בית ישראל הסמוכה כי בחלונות בתים הסמוכים לדרך הוצבו שקי חול כמיגון מפני ירי. הדבר עורר חשד אך התארגנות השיירה נמשכה.

אנדרטת שיירת הדסה, צילום: ארנון בוסאני

בבוקר שבו הייתה אמורה השיירה לצאת הבחינו תצפיות כי כמעט אין תנועת רכבים ערביים על הכביש, בשונה מן הרגיל. נציגי היישוב היהודי פנו לבריטים והללו טענו כי בדקו את הדרך והיא פנויה למעבר. לאחר עיכוב קל יצאה השיירה מרחוב שמואל הנביא לעבר הר הצופים. בשיירה היו שני אמבולנסים, שני אוטובוסים, שלוש משאיות, ובראשה ובסופה משורייני ליווי. בהגיע המשוריין המוביל לעיקול הכביש, מעט מזרחה מכאן, התפוצץ מטען חבלה תחתיו. המשוריין נתקע בבור שנפער בכביש כתוצאה מן הפיצוץ ואחריו נותרו בכביש אחד האמבולנסים ושני האוטובוסים. שאר רכבי השיירה הסתובבו ועזבו את המקום. מכל העברים הגיעו ערבים שתקפו את נוסעי השיירה, שנותרו לכודים בסביבה העוינת. ההגנה התקשתה להגיב בצורה יעילה ולחלץ את הלכודים, בין היתר משום שהבריטים היו בסביבה והעבירו מסרים שלפיהם הם עומדים לחלץ את נוסעי השיירה. אך למעט ניסיון חילוץ אחד, שהיה פרי יוזמה עצמית של הקצין הסקוטי ג'ק צ'רצ'יל, לא התערבו הבריטים בנעשה. בשעות הצהריים הגיע כוח קטן של ההגנה לנסות לסייע ללכודים, אך הדבר לא הביא לשינוי המצב. רק בשעות אחר הצהריים נכנסו הבריטים למקום, אך היה זה כבר מאוחר מדי. בפיגוע הרצחני נהרגו שבעים ושבעה יהודים, רבים מהם רופאים ואחיות שעשו את דרכם לבית החולים הדסה. השיירה כונתה שיירת הרופאים והאחיות או שיירת הע"ח, שכן בעבר רווחה מחשבה ששבעים ושמונה יהודים נרצחו באירוע, ומכאן גם מקור שמו של רחוב הע"ח שבשכונת מוסררה. למעלה מעשרים מגופות ההרוגים לא נתגלו עד עצם היום הזה והם מוגדרים חללים שלא נודע מקום קבורתם. האחרים נקברו בבית הקברות בסנהדריה. אסון שיירת הדסה, ששמות חלליה מונצחים באנדרטה זו, היה האסון הגדול ביותר בירושלים במלחמת העצמאות והוא זעזע את היישוב היהודי בארץ ישראל.

נתקדם מערבה במורד רחוב דרך שכם ונתעקל איתה שמאלה (דרומה) בכיכר. נצעד לאורכה עד לצומת הרחובות דרך שכם ואבן ג'ובייר. נחצה את הכביש בזהירות ונעלה אל האנדרטה לחללי גדוד 71.

5. אנדרטת חללי גדוד 71
בזמן שבו פרצו לוחמי גדוד 66 של חטיבת הצנחנים את הגבול סמוך לגבעת התחמושת, שעליהם סיפרנו בתחילת הסיור, פרצו לוחמי גדוד 71 של אותה חטיבה את הגבול במקום זה, כ-600 מטרים דרומית לנקודת הפרצה של גדוד 66. מטרות הגדוד הייתה להשתלט על אזור המושבה האמריקנית ושכונות ואדי ג'וז ובאב א־זהרה, ובכך לשלוט על דרך שכם ועל כביש יריחו-רמאללה. מטרה נוספת הייתה להביא להפסקת ההפגזה הכבדה שנחתה על ירושלים המערבית, שמקורה הייתה במרגמות שהציבו הירדנים באזור. בעקבות גדוד 71 עברו כאן את הגבול גם לוחמי גדוד 28 של החטיבה. מטרת גדוד זה הייתה להגיע למוזיאון רוקפלר, הסמוך לעיר העתיקה, למקרה שבו תתאפשר הכניסה אליה.
לוחמי גדוד 71 יצאו לדרכם מסמטת גמול, היוצאת מרחוב שמואל הנביא לכיוון מזרח. הם חצו את שטח ההפקר שבין ישראל לירדן, שהיה במקום שבו עובר היום כביש מספר 1 העירוני הסמוך לנו ופסי הרכבת הקלה, פרצו באמצעות בונגלורים את גדרות הגבול, הגיעו אל האקליפטוס הסמוך לנו מעבר לכביש, שכן ידעו שלידו יש פתח בגדר שתחמה את רחוב דרך שכם, ועלו לגבעה קטנה זו שבה אנו נמצאים. על הגבעה התמקם כוח שחיפה על מעבר שאר כוחות שני הגדודים את הגבול.

אנדרטת חללי גדוד 71

אנדרטת גדוד 71 שלידה אנו נמצאים, כמו אנדרטאות אחרות שנראה בהמשך הסיור, מורכבת מלוח אבן ראשי שעליו שמות נופלי הגדוד במלחמת ששת הימים בירושלים, ולוחות אבן נוספים שעליהם שמות נופלי הגדוד האחרים שנפלו בשירותם הצבאי. בין השמות המונצחים בלוח הראשי ניתן לראות את שמו של דוד (דדי) שטיינר. דדי היה חלק מכוח החיפוי שהוצב כאן, והוא נהרג כאן מפגיעה ישירה מאש שנורתה לעברו, ככל הנראה מכיוון מסגד שייח' ג'ראח הסמוך לנו מדרום.
בקצה השמאלי של לוחות האבן האחרים מופיע שמו של אריה המכונה 'כושי' דביר. אריה היה מפקד מחלקה בגדוד 71 והוביל את חייליו לטיהור הוואדי הסמוך לנו, שהוא חלקו העליון של נחל קדרון, שבו הציבו הירדנים מרגמות שהפגיזו את ירושלים המערבית. במערות ובכוכים בנחל התמקמו חיילים ירדניים. בהתקרבו לאחת המערות, בדרך לטהר עמדת מרגמה ירדנית, שמעו אריה וחייליו קולות של נשים וילדים מתוך המערה. הם קראו להם לצאת מן המערה בצורה מסודרת והם החלו לעשות זאת. לפתע זזה הצידה שורת האזרחים ומאחוריהם הגיח חייל ירדני שירה באריה ופגע פגיעה ישירה בצווארו. מאותה עת נותר אריה משותק מן הצוואר ומטה, עד פטירתו בשנת 1999.

נתקדם מכאן דרומה לאורך רחוב דרך שכם, עד לפיצול הרחובות דרך שכם וצלאח א־דין.

6. צומת הטעות
לפי התוכנית היו אמורים לוחמי גדוד 28 לנוע על דרך שכם עד לצומת זה, וכאן לפנות לרחוב צלאח א־דין המוביל לכיוון שער הפרחים הסמוך למוזיאון רוקפלר, וממנו להגיע אל המוזיאון. שם היו אמורים להמתין ולהיערך לאפשרות לכניסה אל העיר העתיקה. כוח החלוץ של הגדוד אכן הלך בדרך הנכונה, אך גי'פ ירדני שבער בצומת הסתיר את כוח החלוץ מעיני שאר הלוחמים, והם טעו בדרכם והמשיכו לנוע בדרך שכם. כוח החלוץ שנותר לבדו ברחוב צלאח א־דין נקרא לחבור לשאר כוחות הגדוד.
טעות זו הייתה רבת משמעות וסיבכה את הלוחמים בקרבות קשים. בעקבות הטעות התארכה הדרך, אך חשוב יותר: לאורך דרך שכם, הסמוכה לקו הגבול עם ישראל, ניצבו עמדות ירדניות רבות, והחיילים הירדניים שבהן הפנו עתה את מבטם ואת נשקם לעבר לוחמי הגדוד שניסו להתקדם לאורך הרחוב העובר תחתם. רק לאחר קרבות קשים ובסיוע חשוב של טנקים, הצליחו להבקיע את הדרך ולנוע לאורכה דרומה.
כוח הטנקים שסייע לצנחנים בלחימה הקשה בדרך שכם, היה חלק מיחידת הטנקים הסודית של ירושלים. יחידה זו, שכונתה פלוגת הטנקים הירושלמית, או פלוגת הטנקים הסודית, הוקמה בשנות ה-50, ובמלחמת ששת הימים מנתה שמונה עשר טנקים. על היחידה פיקד רס"ן אהרון קמארה וסגנו היה סרן רפי ישעיה. טנקי היחידה הוחבאו וקיומם נשמר בסוד, מכיוון שלפי הסכם שביתת הנשק שנחתם עם ירדן בסיום מלחמת העצמאות נאסרה החזקת טנקים בירושלים. עם פרוץ המלחמה חולקה היחידה: שמונה טנקים בפיקודו של אהרון קמארה צורפו לכוחות החטיבה הירושלמית שלחמו בדרום העיר, ועשרה טנקים בפיקודו של רפי ישעיה צורפו לכוחות הצנחנים שלחמו בצפונה. אלה היו הטנקים שסייעו לצנחנים לעבור את דרך שכם, ועוד נשוב ונספר עליהם בהמשך הסיור.

נתקדם דרומה בדרך שכם עד לכיכר שבה נפגשת דרך זו עם רחובות פיקוד המרכז ונעמי קיס. בימין הדרך, לפני הכיכר, ניצבת האנדרטה ללוחמי גדוד 28.

 

7. אנדרטת 28
גם האנדרטה לחללי גדוד 28 מורכבת מלוח ראשי שבו מונצחים נופלי הגדוד בירושלים במלחמת ששת הימים ומולו לוחות אבן אחרים שבהם שמות חללי הגדוד האחרים. אנדרטאות אלו הוקמו מיד אחרי המלחמה על ידי חבריהם לנשק של הנופלים, והן הורכבו מגלי אבנים ועליהם שרידי כלי נשק ושלטים עם ציון היחידות שאליהן השתייכו הנופלים ותאריכי נפילתם. כעבור כשנה הוחלפו אנדרטאות ספונטניות אלו באנדרטאות אחידות שהורכבו מלוחות אבן אחידים שהוצבו על הגלעדים המאולתרים או בסמוך להם. שמות החללים רשומים באנדרטה לפי סדר הא-ב של שמות המשפחה.

אנדרטת גדוד 28, צילום: ארנון בוסאני

השם הראשון המופיע באנדרטה זו הוא שלמה (מומה) אפשטיין. מומה היה חובש שנפל ביום הראשון של המלחמה בשכונת בית ישראל הסמוכה לנו מעבר לכביש מספר 1 העירוני. לפני פריצת הצנחנים לירושלים המערבית שהו לוחמי הגדוד בין סמטאות שכונה זו, והמתינו לרגע הפריצה. באותה עת נחתה עליהם הפגזה כבדה שפגעה קשה בחלק מן הכוחות. במהלך ההפגזה נשכב מומה על גופו של הפצוע יוסף חגואל והגן עליו מפגיעת פגז. אפשטיין נהרג והציל בגופו את חייו של חגואל. לבנו שנולד מאוחר יותר קרא חגואל שלמה על שם החובש שמסר את חייו למענו. השיר בלדה לחובש נכתב עוד לפני מלחמת ששת הימים ללא כל קשר לסיפור זה, אך הולחן רק לאחר המלחמה וחובר בתודעת רבים לסיפור זה, שגם בו, כמו בשיר המפורסם, מסר החובש את חייו למען חברו. זהו רק סיפור אחד מתוך סיפורים רבים של גבורה, הקרבה ורעות, הקשורים במלחמת ששת הימים ובדמויותיהם של הנופלים. לכל שם המופיע באנדרטה סיפור חיים משלו. אנו מזמינים אתכם לקרוא על כל אחד מן הנופלים ועל סיפור נפילתם באתר יזכור של משרד הביטחון ובספרות הענפה שנכתבה על המלחמה ועל חלליה.

נתקדם דרומה בדרך שכם, מעבר לכיכר, עד שנגיע לסמטה הצרה היוצאת ימינה (מערבה) מדרך זו, הקרויה רחוב הכלדיים. נעמוד בקצה הסמטה, סמוך לדרך שכם.

 

8. סמטת המוות
התקדמותם של הצנחנים והטנקים בדרך שכם, שלוותה בקרבות כבדים, הובילה אותם גם לסמטה זו, שנודעה אחרי המלחמה בשם 'סמטת המוות'.
כאשר הגיעו לוחמי הצנחנים לכאן נפתחה עליהם אש מן המבנים ומן הסמטאות שבצידי דרך שכם. בפתח הסמטה, במקום שבו אנו עומדים, נהרג אליעזר (לייזרקה) רגב ונפצעו שני לוחמים אחרים. סגן מפקד הפלוגה, מרדכי (מורדי) פרידמן, חילץ אותם מן הסמטה וניסה לטהר אותה, אך נהרג במהלך פעולותיו אלה. על פעולת החילוץ שנעשתה תחת אש תוך סיכון עצמי ועל לחימתו כאן קיבל פרידמן את עיטור הגבורה. רפי ישעיה, מפקד כוח הטנקים, שאת שמו כבר הזכרנו, ניצב עם הטנק שלו בפתח הסמטה במטרה לטהרה. אך באותו זמן נפתחה אש על כוחות הצנחנים במקום אחר והוא נקרא לסייע שם. הירי מהסמטה וממתחם מנזר סנט אטיין שמעברה השני של דרך שכם נמשך וניסיון נוסף

סמטת המוות, צילום: ארנון בוסאני

לטהר את הסמטה הסתיים גם הוא בהרוגים ובפצועים. שאול חוגים, שפיקד על מחלקה, ואליהו ריבק, ניסו לאגף את הסמטה מדרום, אך נפתחה עליהם אש מחומת העיר העתיקה וריבק נהרג. הסמטה המשיכה לגבות מחיר דמים יקר מן הלוחמים. לאחר ניסיונות אלו שב רפי ישעיה והעמיד את הטנק שלו בפתח הסמטה. הוא לא נסוג מן המקום גם לאחר שנפתחה לעברו אש ררנ"ט (רובה רימונים נגד טנקים). צוות הטנק של רפי ירה שני פגזים לתוך הסמטה ובכך הביא לסיום הקרב המר במקום. רק אחרי הלחימה התברר כי במקום היה מערך מסועף של תעלות ובונקרים ירדניים. טיהור הסמטה ומתחם המנזר שלידה אפשרו את המשך התקדמות הכוחות דרומה.

נתקדם דרומה לאורך דרך שכם עד למפגש עם רחוב סולטאן סולימאן. נפנה שמאלה (מזרחה) ברחוב סולטאן סולימאן עד שנעצור למרגלות החומה, בין שער שכם לשער הפרחים, מול בית הקברות א־סהרה, שאליו נפנה את מבטינו.

 

9. רחוב סולטאן סולימאן מול בית הקברות א־סהרה
אחרי הקרב באזור סמטת המוות, כאשר נגלו לעיני לוחמי הגדוד חומת העיר העתיקה ושער שכם, הוברר להם באופן סופי כי הם טעו בניווט ואינם מתקדמים בדרך המובילה לשער הפרחים. התקדמות לעבר הכביש העובר למרגלות החומה, שלידו אנו עומדים כעת, הייתה מעשה מסוכן ביותר וחסר היגיון, שכן על החומה הציבו הירדנים נשק רב, והמתינו לחיילי צה"ל שיתקדמו לעברם, ובכך הפכו את הכביש לשטח השמדה. לפיכך החליטו הלוחמים לעבור דרך מתחם קבר הגן (שבו מזהים חלק מן הפרוטסטנטים את מקום קברו של ישו) ודרך בית הקברות המוסלמי א־סהרה ולהגיע דרכם לרחוב צלאח א־דין. לאחר שנכנסו לגן המטופח הצליחו למצוא דרך לטפס גם אל בית הקברות, אך עד מהרה הסתבר כי בית הקברות חשוף לאש מן העיר העתיקה, והלוחמים החלו להיפגע. אבנר שמעון גץ (בנו של הרב גץ- לימים רב הכותל והמקומות הקדושים) נהרג מן האש ואחרים נפצעו. גם הניסיונות לתפוס מחסה מאחורי המצבות לא שיפרו בהרבה את מצבם: חיילים הוסיפו להיפגע והיה קושי לחלץ את הפצועים ולהעניק להם טיפול רפואי. התנועה בין המצבות הייתה קשה ביותר והלוחמים נותרו תקועים בבית הקברות לשעה ארוכה. לאחר זמן מצא מפקדם דרך עוקפת, והם הצליחו להיחלץ מן המקום. הניסיון לחלץ את גופתו של אבנר גץ לא עלה יפה והיא נותרה שם עד סיום הלחימה. לאחר קרבות נוספים הצליחו הלוחמים להגיע לרחוב צלאח א־דין.

גן הקבר, צילום: ארנון בוסאני

נמשיך להתקדם ברחוב סולטאן סולימאן עד למפגשו עם רחוב צלאח א־דין. נביט אל מלון ריבולי שבצדו המערבי של רחוב צלאח א־דין.

 

10. מלון ריבולי
עם הגיעם לרחוב צלאח א־דין, מיהרו הצנחנים להיכנס למלון ריבולי שבצידו המערבי של הרחוב, לאחר קרב טיהור קצר. מן המלון שלטו על חומת העיר העתיקה ועל שער הפרחים וניהלו חילופי אש עם החיילים הירדניים שעל החומה ואף נחו מעט מן הקרבות הקשים.
לאחר שהתמקמו במלון שמעו הלוחמים תנועת רכבים המתקדמים לעברם לאורך רחוב צלאח א־דין. הם לא ידעו האם מדובר בכוחות ירדניים, העשויים לתקוף אותם ולהחמיר את מצבם, או בכוחות צה"ל. כעבור זמן קצר הבחינו הלוחמים כי מדובר בשלושה אוטובוסים של אגד והמקשר. התברר כי נוסעים בהם חיילים מגדוד המרגמות הכבדות של הצנחנים שנשלחו לתגבור. הדבר עורר בהלה גדולה, שכן היה ברור שכאשר ייחשפו האוטובוסים לעמדות הירדניות שעל החומה ואם ימשיכו בנסיעתם עד למרגלות החומה ממש, הם ייכנסו למלכודת אש. הלוחמים שבמלון קיוו שמפקדי האוטובוסים יתעשתו במהרה ויבינו את המצב בסביבה, אך הדבר לא קרה והאוטובוסים הוסיפו להתקדם. היה הכרח בפעולה דחופה להצלת המצב ולמניעת האסון הצפוי. רן לב, מלוחמי הצנחנים, יצא אל הכביש ונעמד בו כאשר גבו לעבר העיר העתיקה ופניו לעבר האוטובוסים ההולכים ומתקרבים, תוך שהוא חשוף לאש מחומת העיר העתיקה. האוטובוסים נעצרו, אך מפקד ביחידת המרגמות, שירד מאחד האוטובוסים, התווכח עם לב ואמר בתוקף שקיבל פקודה להתקדם. אחרי זמן קצר הבינו מפקדי המרגמות את המצב והורו מיד לחייליהם להיכנס למלון המוגן. הירדנים פתחו באש כבדה, אך החיילים הצליחו להיכנס למלון המוגן. בזכות תושייתו של לב ניצלו חיילי המרגמות מאסון כבד.
לאחר שנכנסו למלון עלה חשש שמא בתוך אחד האוטובוסים נותר חייל פצוע. כמו כן, בחצר המלון שכב פצוע שנדרשה אלונקה כדי לפנותו, ואלונקה כזו הייתה בתוך האוטובוס. נדרשו מתנדבים שייכנסו לתוך האוטובוס מוכה האש הירדנית, יבדקו האם נותר בו פצוע ויביאו משם את האלונקה הדרושה. שלמה פרנטי וחיים רוסק התנדבו למשימה. השניים זינקו אל תוך האוטובוס תוך סיכון עצמי וגילו שאין בו איש. פרנטי זרק את האלונקה לעבר המלון כדי להטעות את הירדנים. הירדנים פתחו באש לעבר האלונקה, ומיד אחריה זינק אל המלון והצליח לחזור אליו בשלום. רוסק זינק מיד אחריו, אך נפגע פגיעה ישירה ונהרג במקום. בתו של רוסק, דבורה, שנולדה לאחר מותו, נקראה על שם אמו שנפטרה תוך מנוסתה מן הנאצים במלחמת העולם השנייה.

נמשיך להתקדם ברחוב סולטאן סולימאן עד לפינת העיר העתיקה, אל הצומת שתחת מוזיאון רוקפלר. נעלה ימינה, סמוך לחומה, אל הגבעה הקטנה שמעל הצומת, ונעצור ליד האנדרטה לחללים הירדנים.

 

11. מוזיאון רוקפלר
אנו נמצאים ליד אנדרטה שהוקמה ביוזמה ערבית לזכר החללים הירדנים שנהרגו במלחמת ששת הימים. הקמת האנדרטה, שזכתה לאישורו של ראש העיר, טדי קולק, עוררה דיון ציבורי סוער במדינת ישראל ובעיריית ירושלים. נפנה את מבטינו אל מוזיאון רוקפלר ואל הצומת שתחתינו.
בבוקר כ"ז באייר, 6 ביוני, היום השני של המלחמה, הגיעו כוחות הצנחנים והטנקים אל מוזיאון רוקפלר והשלימו את משימותיהם לשלב זה של המלחמה. עם הגיעם למוזיאון גילו בתוכו רבים מאוצרותיה הארכיאולוגיים של ארץ ישראל, ובין היתר מגילות רבות שהתגלו במדבר יהודה ונשמרו במוזיאון. תוך זמן קצר קראו למקום לרמטכ"ל לשעבר והארכיאולוג יגאל ידין. אביו של ידין, הארכיאולוג אליעזר ליפא סוקניק, היה החוקר הראשון שעמד על טיבן של מגילות מדבר יהודה. סוקניק וידין היו אלה שרכשו את שבע המגילות הראשונות שהתגלו במדבר יהודה, שנשמרו בהיכל הספר. שהות הלוחמים במרחב מוזיאון רוקפלר התאפשרה רק באזורים שהיו מוגנים, שכן החיילים הירדניים שניצבו בעיר העתיקה ועל חומתה פתחו באש על כל חייל שעמד בשטח לא מוגן. דגל ישראל שהניפו חיילי צה"ל על גג המוזיאון היה מוקד מרכזי לצליפותיהם של הירדנים.

מוזיאון רוקפלר, צילום: ארנון בוסאני

ב-6 ביוני, שבו הגיעו החיילים אל המוזיאון, עדיין לא החליטה הממשלה על כניסה לעיר העתיקה, ומשימת צה"ל בשלב זה הייתה לכתר אותה. באותו יום כבשה החטיבה הירושלמית את אבו תור שמדרום לעיר העתיקה, וכל שנותר כדי להשלים את הכיתור היה לכבוש את רכס הר הזיתים שממזרחה. המוצב הירדני העיקרי ברכס זה היה בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה, שאותו אנו רואים מכאן בקו הרכס של הר הזיתים.
מוטה גור, מפקד חטיבת הצנחנים, החליט לתקוף את אוגוסטה ויקטוריה מן הכיוון הפחות צפוי ולהגיע אל 'הבטן הרכה', כלומר אל האזור הפחות מבוצר של המוצב האימתני. לשם ביצוע התוכנית היה על הכוחות לצאת ממוזיאון רוקפלר, להתקדם אל הצומת שתחתינו, ובו להתעקל בחדות שמאלה לרחוב שמואל בן עדיה, לחצות את הוואדי ולעלות לכיוון אוגוסטה ויקטוריה, לאחר הפגזה ארטילרית ואש טנקים ישירה שתונחת על המוצב מאזור מוזיאון רוקפלר. טנקים מן הכוח של רפי ישעיה, שאותו כבר פגשנו בשלבים מוקדמים יותר של הסיור, נועדו להוביל את הכוח. טנקים מחטיבת הראל, שלחמה מצפון לכביש ירושלים תל אביב והגיעה עד גבעת המבתר, הצטרפו לכוחות ונועדו להפגיז מרחוק את אוגוסטה ויקטוריה ולאחר מכן להצטרף לכוחות המתקדמים.
בשל מחסור בתחמושת ובדלק לטנקים התעכבה היציאה עד לשעות הערב. באותן שעות אי אפשר היה לתצפת כראוי על הדרך בשל האש הירדנית שניתכה על כל מי שנחשף. לכן הסביר מוטה גור את הדברים באמצעות תצלום אוויר, והבהיר שעליהם לפנות בצומת שמאלה ולרדת במורד תלול המתעקל בחדות.
בשעות הערב יצאו הכוחות לדרך, בהובלת כוח הטנקים של רפי. אולם כאשר הגיעו הטנקים לצומת הם לא הבחינו בפנייה החדה שבה היה עליהם לפנות והמשיכו ישר בכביש המוביל לעבר חומת העיר העתיקה. רפי חשד שהוא טועה בדרכו, משום שאופי הדרך היה שונה מן התיאור המוקדם של מוטה גור, והוסיף להתקדם בזהירות תוך ניסיונות לברר את מקומו המדויק ואת הדרך הנכונה. אך כאשר נחשף הטנק של רפי לחומות העיר העתיקה ולהר הבית, שבו הציבו הירדנים נשק כבד ותחמושת רבה, נפתחה עליו אש כבדה. רפי הורה מיד לכל הטנקים שתחת פיקודו להסתובב ולשוב לצומת שליד המוזיאון, אך הטנק שלו עצמו נותר תקוע תחת אש כבדה במורד הכביש.
על קורותיו ועל המשך הקרב במקום נספר בתחנה הבאה.

נחצה את הכביש לעבר תחנת הדלק ונרד ימינה במורד הכביש המוביל אל שער האריות. נתקדם לאורך הכביש (דרך יריחו) עד שנגיע לאנדרטה חללי סיירת 75 של חטיבת 80.

 

12. אנדרטת הסיירת
כפי שהתחלנו לספר בתחנה הקודמת, בעקבות הטעות בניווט נקלעו הטנקים של רפי לאש ירדנית עזה מחומות העיר העתיקה ומהר הבית. רפי, שחשד עוד קודם שטעה, הבין מיד את מקומו והורה לכל הטנקים שתחת פיקודו להסתובב ולשוב במעלה הכביש לצומת רוקפלר. אך הטנק של רפי, שהוביל את הכוח, הגיע עד לגשר נחל קדרון, או בשמו האחר גשר גת שמנים, שניתן לראותו היטב מכאן, מיד אחרי הרמזור. גשר זה עובר מעל נחל קדרון ומחבר את גדתו המערבית – מורדות הר הבית, עם גדתו המזרחית – מורדות הר הזיתים. בניסיונות לתמרן ולהיחלץ משם, תוך כדי השבת אש אל הכוחות הירדניים, סטה הטנק של רפי מן הגשר והתהפך לתוך נחל קדרון. על אף הנפילה הקשה לא נפגעו אנשי הצוות באורח קשה, והצליחו להיחלץ מן המקום. באותו זמן שהתרחשו אירועים אלה, שלח מוטה גור כוח אחר שיוביל את הכוחות בדרך הנכונה אל אוגוסטה ויקטוריה. הייתה זו סיירת 75 של חטיבה 80, בפיקודו של מיכה קפוסטה, שהובילה את הכוח רכובה על ג'יפים. אבל כאשר הגיעו הג'יפים של הסיירת לצומת, הסתירו הטנקים שעמדו שם מעיניהם את הפנייה המובילה לאוגוסטה ויקטוריה. הם חזרו על טעותו של כוח הטנקים, והמשיכו גם הם במורד הכביש המוביל אל חומת העיר העתיקה. כאשר נחשפו הג'יפים אל החומה ואל הר הבית נפתחה עליהם אש עזה. הג'יפים נפגעו, דלק נזל ממכליהם והחלה בעירה. לוחמים מן הסיירת החלו להיפגע.
בשלב זה החל סיפור הגבורה של חילוץ הפצועים. את כוח החילוץ הוביל יעקב (חובי) עילם (בוכמן). חובי נכנס כמה פעמים אל השטח מוכה האש וחילץ ממנו פצועים לאזור מוגן, שלא היה חשוף לחומת העיר העתיקה. תוך כדי ניסיון לחלץ את אחד הפצועים נפגע חובי מאש ישירה ונהרג. מעשיו וקור רוחו היו דוגמה ומופת והעניקו השראה לאנשיו, שפעלו גם הם בגבורה תחת האש העזה. אחד מהם, ישראל שינדלר, פעל גם הוא לחילוץ הפצועים. תוך כדי ניסיון לחלץ את אחד הפצועים, נהרג הפצוע מאש ישירה שספג. שינדלר ראה כי אינו יכול להישאר בשטח מוכה האש וניסה להיתלות על מעקה הכביש, אך ידיו סבלו מכוויות חמורות שנבעו מניסיונו לכבות בידיים חשופות את הבעירה שאחזה בבגדי פצוע שאותו ניסה לחלץ. הוא נפל מן המעקה לוואדי אך נפגע באורח קל בלבד. הוא הצליח לחלץ את עצמו דרך הוואדי ולפנות את עצמו לבית חולים.
בשלב זה הגיע למקום כוח נוסף של הסיירת בפיקודו של מיכה קפוסטה, מפקד הסיירת, שאליו נלווה גם הלוחם הנודע מאיר הר ציון. הם התקרבו דרך הוואדי, וקפוסטה מצא צינור שבאמצעותו טיפס אל הכביש. כאשר הביט אל הכביש נוכח לדעת כי במקום נותרו רק הרוגים ואין שם עוד פצועים שניתן לחלץ. הם שבו על עקבותיהם לכיוון רוקפלר. בכך תם הקרב על הגשר. אחרי המלחמה הקימו אנשי הסיירת אנדרטה על הגשר לזכר חמשת חבריהם שנהרגו במקום. היא הורכבה מגל אבנים ומשרידי כלי נשק, כמו האנדרטאות האחרות שהוקמו מיד אחרי המלחמה. מאוחר יותר הוחלפה האנדרטה באנדרטה קבועה, שעיצבה הפסלת יונה פלומבו, והיא הוצבה כאן, מול הפנייה לשער האריות. היא עוצבה בצורת נשר, שהוא סמל החטיבה, שכנפו האחת שלמה ופונה למעלה והאחרת שבורה ונוטה כלפי מטה. שמות חללי הסיירת במלחמת ששת הימים בירושלים נחקקו על אבן גיר ירושלמית שהוצבה תחת אנדרטת המתכת. מצידיה של אבן זו הונחו מאוחר יותר אבנים נוספות, המייצגות את האבנים האופייניות לרמת הגולן ולסיני, שגם בהם לחמה הסיירת, ועליהם שמות חללי הסיירת שנפלו במקומות אלו. עיצוב האבנים הוא מעשה ידיו של האומן מרדכי כפרי. בתחתית אחת האבנים שבימין האנדרטה נזכר שמו של ישראל שינדלר, שגילה גבורה בחילוץ חבריו תחת אש בקרב כאן, ונהרג בקרבות החווה הסינית במלחמת יום הכיפורים.

כדי לחצות בבטחה את הכביש לכיוון שער האריות נרד במורד דרך יריחו עד למעבר החצייה, נחצה את הכביש ונעלה בחזרה בצידו השני. נפנה לכיוון שער האריות ונעצור לידו.

 

13. שער האריות
לאחר שנכשלו שני הניסיונות להגיע מצומת רוקפלר לאוגוסטה ויקטוריה, בשל הטעויות בניווט, התקבל מידע שלפיו טור שריון ירדני עולה מיריחו לכיוון ירושלים. בעקבות זאת הוחלט לא לנסות שוב להגיע לאוגוסטה ויקטוריה באותו ערב ולהמתין ליום המחרת.
למחרת בבוקר ניצבו הלוחמים בפני מציאות שונה מזו ששררה ביומיים הראשונים של המלחמה בירושלים, הן מן ההיבט הצבאי והן מן ההיבט המדיני. מן ההיבט הצבאי: רבים מן החיילים הירדנים הבינו שהקרב אבוד וההתנגדות הירדנית לפעולות צה"ל הייתה קטנה בהרבה. כמו כן, בשעות אלו עמד לרשותם סיוע משמעותי של חיל האוויר. מן ההיבט המדיני: בבוקר כ"ח באייר, 7 ביוני, היום השלישי למלחמה, הורו ראש הממשלה ושר הביטחון לצה"ל להיכנס אל העיר העתיקה.
לאחר הפצצה של חיל האוויר והפגזה של כוחות ארטילריה ושריון לעבר אוגוסטה ויקטוריה ורכס הר הזיתים, יצאו כוחות הצנחנים והטנקים לדרכם, הן מהר הצופים והן מרוקפלר. אוגוסטה ויקטוריה, המוצב הירדני האימתני, נכבש ללא התנגדות, אחרי שהירדנים נטשו את המקום. משם המשיכו הכוחות לנוע להמשך רכס הר הזיתים, עד שהגיעו סמוך למלון אינטרקונטיננטל (שבע הקשתות), שמעל בית הקברות היהודי העתיק. כיתור העיר העתיקה וההשתלטות על הרכסים השולטים עליה הושלמו. משם פקד מוטה גור לנוע לעבר שער האריות ולהיכנס לעיר העתיקה.
בהינתן הפקודה נעו הכוחות, בהובלת מוטה גור לעבר שער האריות. הם נכנסו דרך השער ופנו מיד שמאלה לכיוון שער השבטים של הר הבית. בשעה 10:00 בבוקר דיווח מוטה במכשיר הקשר את שלוש המילים המפורסמות: 'הר הבית בידינו'. התרגשות עצומה ותחושה של רגעים היסטוריים אחזו את הלוחמים ואת כל מי ששמע את הדיווח. מהר הבית ירדו הצנחנים אל הכותל המערבי, לאחר שכבר תלו מעליו דגל ישראל. כוחות אחרים של הצנחנים פנו לחלקים אחרים של העיר העתיקה, כדי לסיים את ההשתלטות עליה.
באותו זמן שבו נכנסו הצנחנים אל העיר העתיקה דרך שער האריות, נכנסו אליה כוחות החטיבה הירושלמית דרך שער האשפות. מיד לאחר הכניסה הם פנו ועלו אל הרובע היהודי, הגיעו עד מגדל דוד, שם פגשו את כוחות הצנחנים, וחילקו את גזרות ההגנה.
זמן קצר אחרי כניסת הכוחות נכנעו נכבדי העיר העתיקה בפני צה"ל ורוב העיר העתיקה נכבשה ללא קרב של ממש. ההגעה אל העיר העתיקה, אל הר הבית ואל הכותל המערבי, הייתה השיא של מלחמת ששת הימים, שהחלה בחרדה גדולה והסתיימה תוך זמן קצר בהישגים היסטוריים ומרגשים.

שער האריות, צילום: ארנון בוסאני